6 ting du aldri visste om sopp


Når du tenker på sopp, ser du sannsynligvis dem pakket og klare til å kjøpe i din lokale matbutikk. I Norge har sopp først og fremst blitt kjent som en integrert ingrediens for et bredt utvalg av retter — fra å tilsette smak til sauser og supper, til en viktig topping for pizza. Men nylig, sopp har blitt en trendy ingrediens i mer enn bare det typiske måltidet — fra soppkaffe og te til skjønnhetsprodukter og hudpleiebehandlinger, og du kan også spille soppspilleautomater på bonuskode24.com.

 

  1. De har lignende DNA som mennesker

Sopp er en del av soppriket, og en viktig del av økosystemet vårt. Uten dem ville planter faktisk ikke kunne overleve. Sopp er ansvarlig for å bryte ned avfall og resirkulere de brukbare næringsstoffene tilbake i jorden. Men tro det eller ei, den genetiske sammensetningen av sopp er faktisk mer lik mennesker enn planter. For eksempel, når sopp blir utsatt for sollys, kan de produsere vitamin D — akkurat som mennesker.

 

  1. De har tjent en plass i historien

Forfedrene våre ble fascinert av sopp og gjorde oversikt over helsemessige fordeler ved sopp allerede på 1900-tallet f.Kr. i “ The Divine Farmer's Materia Medica ” — en av grunnleggende bøker om kinesisk velværepraksis. En av de mest kjente soppene, lingzhi-soppen, ble detaljert i denne teksten som en sopp som tradisjonelt ble brukt for å forlenge levetiden.

De helsemessige fordelene med sopp har fortsatt å bli studert siden den første teksten, fra “ Compendium of Materia Medica ” i 1578 opp til den mer moderne “ Fungi Pharmacopoeia ” og “ Ikoner av Medicinal Fungi ” fra Kina, som begge ble publisert på 1980-tallet. Mange av soppene som først ble spilt inn i tidlige tekster, brukes i dag i kosttilskudd for å fremme helse, fra Kinas reishi-sopp for sine immunstøttende egenskaper, til Finlands Chaga-sopp kjent for å støtte antioksidantveier.

 

  1. Nye bruksområder oppdages fortsatt i dag

Fra kaffe til ansiktsskall og til og med hårprodukter har bruken til sopp vokst og utviklet seg takket være de mange fordelene med denne allsidige soppen. En populær soppkaffeblanding har tørket matsutake-sopp. Snø sopp har nylig blitt brukt som ingrediens i mange fuktighetsgivende kremer, og reishi-sopp, som har funnet et sted i populære ansiktsskall det siste året. 

 

  1. De er kjent som et tradisjonelt helsemiddel

Siden sopp er dokumentert for å opprettholde vitalitet og generell velvære, er det spesifikke sopp som kan bidra til å støtte forskjellige fordeler. For eksempel blir Chaga-soppen, villhøstet fra lundene i Finland, gjort til et ekstrakt for å støtte antioksidantveier.* Reishi, hentet fra det innfødte Kina, brukes i ekstraktform for å opprettholde immunfunksjon.* Shiitake-Maitake, også fra Kina, er laget til et ekstrakt og brukes som en tradisjonell tonic for velvære.* Cordyceps soppmycel, dyrket her i USA, brukes tradisjonelt til vitalitet og utholdenhet.* 

 

  1. Sopp var en gang forbeholdt royalty

I noen kulturer ble sopp så høyt ansett at det var forbudt for noen utenfor kongefamilien å spise. Sopp ble avbildet i gamle egyptiske hieroglyfer og ble så respektert i det egyptiske samfunnet at det var i strid med loven for innbyggerne å berøre dem. Reishi-sopp, en gang sjelden i Kina, var forbeholdt kinesisk kongelige, fordi denne soppen ble antatt å øke levetiden.

 

  1. Sopp feires i mange kulturer

Det er over 2000 arter av spiselige sopp dyrket over hele verden — fra den vanlige hvite knappsjampinjen som finnes i dagligvarebutikker til den eksotiske svarte trompeten og æret reishi fra Kina. Med så mange varianter er det ikke rart at de har funnet et viktig sted i mange forskjellige kulturer rundt om i verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *