Kan sopp være en viktig del av en idrettsutøvers diett?


 

Det er mange fordeler med å spise sopp. Sopp er nemlig rik på viktige mineraler som sink, fosfor, selen og kalium. For de med helseutfordringer som overvekt eller diabetes så er sopp veldig bra da den inneholder lite kalorier og bidrar til å holde vekten nede. Sopp inneholder ikke kolesterol men masse fiber, og det er grunnen til at mange idrettsutøvere legger til sopp i dietten sin.

 

Lite kalorier og mye vitamin B

Det finnes mange ulike idrettsutøvere, og for de som trener mye så er det viktig å følge med på kalorier og fett i maten. Sopp er dermed et godt tilskudd til måltidene da det ligger på så lite som 20 kalorier per 100 gram. Soppen har også et høyt innhold av B-vitamin og magnesium, og dette bidrar til å styrke skjelettet for aktive idrettsutøvere. Dette gjelder også e-sportspillere og til og med de som liker å satse på e-sport.

Tross alt, de som er engasjert i e-sport og følgelig gjør for eksempel Unibet odds, bruker ganske mye mental energi og krever restaurering. Derfor vil de sette pris på at sopp, som inneholder kalium og fosfor, bidrar til å gjenopprette denne energien. Nervesystemet og skjelettet styrkes, man ser en bedre regulering av nerve og muskelfunksjon i kroppen og det bidrar også til lavere blodtrykk og normal hjernefunksjon.


De mange fordelene med å spise sopp

I soppen finnes det som sagt mange gode og sunne næringsstoffer. Soppen bidrar også til å styrke immunforsvaret, noe som betyr mye for aktive idrettsutøvere. Soppen fungerer også som et godt forsvar mot giftige tungmetaller i naturen som vi alle utsettes for fra naturens side.

En styrking av bein og tenner, skjelett og selve reisverket i kroppen gjør at alle som er fysisk aktive får god effekt av å spise sopp.

 

Sopp gir masse energi

Når man trener mye så trenger man energi. Sopp inneholder både B3, B5 og B12, altså et rikt utvalg av B-vitaminer som hjelper cellenes stoffskifte med å produsere energi. Soppen er i tillegg en god kilde for fiber og protein slik at man får i seg alt man trenger for å prestere og leve sunt.

 

Sopp er mat for voksne

Sopp er en viktig næringskilde for voksne men det kan være tøff kost for små barn. Man bør derfor unngå å bruke  sjampinjong og annen rå sopp i salaten, men i stedet sørge for at den er varmebehandlet.

 

Mange måter å tilberede sopp

Sopp er lett å lege til i mange ulike matretter og gir også en god metthetsfølelse. Når soppen metter så bidrar den også til å begrense småspising og usunne matvaner. Sopp kan faktisk brukes som alternativ til kjøtt og dermed kan både vegetarianere og kjøttetere nyte sopp med god samvittighet. Sopp kan tilsettes mange ulike krydder, nytes kald eller varm, og passer til mange ulike matretter som risotto, pizza og omelett for å nevne noe.

 

De mest populære soppene i Norge

Det vokser sopp over hele landet og det er mange aktive sopplukkere i Norge. Det er selvsagt viktig å sette seg inn i de ulike slagene, ikke minst hva som kan spises og hva som er giftig. En av de mest populære matsoppene er den gylne kantarellen. Denne smakfulle soppen kalles faktisk «skogens gull» og setter en piff på mange ulike retter. Innenfor kantarell-familien finner vi både vanlig kantarell og traktkantarell, men også andre sopper som gul og svart trompetsopp og steinsopp er populære matsopper i Norge. Det er mye informasjon tilgjengelig om sopp og hvilke typer som kan spises, og ikke minst mange gode oppskrifter som gir smakfulle og sunne måltider. Spis og vær sunn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *